• Landsdekkende distribusjon
  • Rask levering av storkjøkkenutstyr

Culina - ledende leverandør til proffmarkedet

Med 7000 lagerførte varer og 20000 i sortiment har vi noe for alle kjøkken og serveringssteder. Vil du handle privat? Se sortiment og priser på Nettbutikk privat. 👩‍🍳🍽️ 🥰

Tips og råd
Serier
Nyheter
Kampanjer
Personlige favoritter

Dette er melamin - og slik bruker du det

Melaminprodukter er populært på buffeter og i barnehager. Men hva er egentlig melamin, og er det trygt? Culinas produktansvarlige Ole Terje Søbye og Jørn Wang-Lillemoen forteller.

Hva er melamin?

Melamin er en syntetisk fremstilt polymer, altså plastmateriale, som tåler mye samtidig som det er langt lettere enn porselen. Det er også billigere, og man får det i uttallige former, farger og uttrykk. Lenge har det vært alternativene hvitt eller sort å velge i, men nå er det masse spennende, med både farger og forskjellige naturstrukturer.

 

Det har gjort materialet populært i barnehager, institusjoner, kafeteriaer, på cruiseskip, buffeer og andre steder hvor maten skal stå fremme og se innbydende ut.

 

Fordelene med melamin

At melamin er et populært valg på skip, i barnehager, på buffeer og i kiosker (ala Deli DeLuca, Narvesen etc) er enkelt å forklare; Det er et svært solid materiale, og det veier en brøkdel av tilsvarende størrelser i porselen. 

 

-Mister du en melaminkopp eller bolle i gulvet, vil den ikke gå i stykker, slik som en kopp i porselen vil. Når det i tillegg veier mindre, så servitøren din kan bære lettere, og det er billigere i innkjøp er melaminprodukter meget "billig i drift" sier Jørn.

At du også får melamin i flere spennende uttrykk gjør det også mer og mer interessant for steder som setter frem mat på en buffé.

 

Slik bruker du melaminprodukter

Melaminprodukter har en svakhet sammenlignet med porselen og annet stengods, og det er at det ikke er varmebestandig. Dette har ført til en rekke myter, og gjør at riktig bruk av melamin er helt nødvendig.

Melaminproduktene Culina selger tåler oppvarming opp til 70°C i ca 2 timer går fint, eller lagring av mat i 40°C i inntili 24 timer.

 

-Det betyr at du kan servere varm mat fra et melaminfat, og du kan også sette melaminfat i et varmeskap, så lenge temperaturen holdes på 70°C eller lavere, og ikke lengre enn to timer i strekk. 

Han understreker at melamin også kan vaskes i oppvaskmaskin. Dette går bra fordi industrivaskemaskiner har høy varme i en så kort periode at melaminet ikke blir deformert. I hjemmemaskiner gjelder egentlig det samme: Den holder ikke så høy temperatur i lengre tid enn at materialet tåler det.

 

Ikke bruk melamin i vannbad eller mikrobølgeovn!

 

Er melamin matsikkert?

Mange lurer på er om melamin er matsikkert, eller om det kan overføre giftstoffer til maten?

Svaret er: Ja - så lenge du kjøper godkjente varer med dokumentasjon, forsikrer Ole Terje og Jørn. - Alle produkter Culina selger er av topp kvalitet og 100% matsikkert. Jørn legger til at Norge har strenge regler for import av melaminprodukter og at destino-produktene til Culina blir kontrollert og sjekket ved hver eneste forsendelse.

 

Merking: Hva bør du se etter?

På tross av strengt regelverk finnes  mange dårlige melaminprodukter rundt omkring, advarer Ole Terje. Derfor er det en del ting du bør være oppmerksom på når du skal kjøpe inn melamin. Det er store prisforskjeller på melaminprodukter, vær kritisk til det du kjøper. Det skal være stempel bak som informerer om tre ting; At det er matsikkert, at det er oppvaskmaskinsikkert og at det ikke skal brukes i mikrobølgeovn. Dette skal stå enten som piktogram eller tekst. Se at det er 100% melamin og at det er gjennomfarget. Er det ikke gjennomfarget vil fargen slites av og produktet blir blast og stygt etter få vask.