Velg riktig tallerken

Å velge riktig tallerken kan være vanskeligere enn man først tenker seg. Det er nemlig mye mer man må tenke over enn kvalitet, farge og pris.

Se for deg at du endelig har en kveld fri. Du tar med deg en du er glad i og går på restaurant. Ut for å spise. Nå skal det nytes. Så bestiller dere, og forventer en fin stund. Men. Så blir dere vár all støyen. Det bråker da veldig? Både fra stolben, høye røster, litt for høy musikk, og veldig mye klirring fra bestikk som møter porselen? Lite å gjøre med det nå, men det noteres som en strek i regninga. Så kommer første rett. En deilig forrett som involverer en helt fortreffelig vinaigrette. Bare utrolig irriterende at gaffelen liksom ikke får med seg siste rest, kniven er ikke til hjelp, da fanen i tallerkenen er for bred, eller tallerkenen er for dyp om du vil. Ergelig å la noe av det beste ligge igjen i kantene. Men la gå. Det er et i-landsproblem tross alt. Neste rett kommer, dette blir godt! Hovedretten består av kjøtt, saus, grønnsaker og potet. Kjøttet og sausen kommer anrettet på tallerken, potetene og grønnsakene kommer ved siden, og her skal vi visst dele. Men bordet er akkurat for lite. Ølen vi har ved siden av vin- og vannglasset må vi bare kvitte oss med, slik at servitøren får lirket ned potetformen. Litt dumt, men når det ikke er plass så er det ikke plass. På tide å smake på kjøttet. Kniven glir rett gjennom det perfekt stekte kjøttstykket, og treffer tallerkenen med en utrolig irriterende og ekkel lyd. Det går kaldt nedover ryggen. Jeg har lyst å skrape tallerkenen for å få med all sausen, men orker ikke tanken på mer av den lyden... Og slik fortsetter måltidet, og kvelden. Det som skulle være en fin kveld med lave skuldre og godt humør ble isteden preget av irritasjon over små ting som i sum ble ganske stort. Hva kunne vært gjort annerledes fra restauranten sin side?



Hva slags mat serveres? Tenk nøye over hva slags mat som serveres på tallerkenen. Saus og væske krever kanter, men er kanten for dyp vil man ikke få med seg alt det gode, med mindre retten skal spises med skje.  Hvor ofte skiftes menyen? Har du en standard meny gjennom året, eller baserer du menyen på sesongens råvarer? Med variert meny kan du oppleve at tallerkenen ikke egner seg til alt, spesielt om du går for sterke farger eller annerledes former. Dersom maten varierer mye vil en mer tradisjonell tallerken muligens være hensiktsmessig, og med varierte råvarer vil tallerkenen også oppleves som ny ved hvert menybytte. Har du en standard meny kan du leke deg mer med tallerkenens farger, og kanskje tenke at den kan byttes litt oftere for å gi nytt liv til retten. Har du stamgjester, eller nye gjester hver kveld? En stamgjest kan komme tilbake fordi ønsket om å oppleve akkurat det samme er sterkt, eller han kommer tilbake fordi han opplever noe nytt innenfor de kjente rammene. Så avhengig av hvem av de to som er din stamgjest må du vurdere om tallerkenen skal vare "evig" eller byttes med jevne mellomrom, nettopp for å tilføre noe nytt.  Hvor stor lagringsplass har du? Hvor skal tallerkenene stå når de ikke er i bruk? Er det vesentlig at de stabler svært godt, eller er det ikke så viktig? Å stable flate tallerkener er sjelden noe problem, men med en gang de har en kant eller fane kan det by på problemer. Lagrer du på vegghengte hyller kan vekten også bli en viktig faktor her.  Og til sist - hvor lenge skal tallerkenen leve og hvilket budsjett har du? Ser du for deg en tallerken som skal leve "evig" anbefaler vi en høyere kvalitet, slik at den holder seg pen lenge. Velger du tradisjonelt og klassisk vil det også være større sannsynlighet for at tallerkenen kan suppleres i lang tid, i motsetning til trendprodukter, som kanskje kjøpes i parti eller kortere perioder. Uansett skal du være trygg på at alle tallerkener du finner i Culina sitt sortiment tilfredsstiller mattilsynets krav i henhold til matkontaktforskriften.