• Landsdekkende distribusjon
  • Rask levering av storkjøkkenutstyr

Culina - ledende leverandør til proffmarkedet

Med 7000 lagerførte varer og 20000 i sortiment har vi noe for alle kjøkken og serveringssteder. Vil du handle privat? Se sortiment og priser på Nettbutikk privat. 👩‍🍳🍽️ 🥰

Tips og råd
Serier
Nyheter
Kampanjer
Personlige favoritter

Ny buffé? En, to - TRE!

Hos matprodusenter og kjøkkenleverandører har det vært forskjellige tradisjoner for hvilke type materialer som brukes til for eksempel skjærefjøler, benkeplater og lagringshyller. Tidligere ble det i stor grad brukt tre, før plast, polykarbonat, stein og stål gjorde sine inntog. Bufféen derimot har vært lite preget av treverk, og hatt poselen og glass som de dominerende materialene når det kommer til boller og fat. For et par år siden kom et skifte her, og treverket kom ut på buffét, disk og bord, og ga et mer levende uttrykk.

Næringsmiddelhygiene - krav til overflater

Forskriften for næringsmiddelhygiene er klar på at overflater som er i kontakt med næringsmidler skal være glatte og vaskbare, og være mulig å desinfisere. Ved produksjon av tradisjonelle matvarer kan dette kravet unnvikes, slik at også rue overflater, som treverk tillates i kontakt med matvarene. Forutsetningen er at overflaten er ren og matsikker.  Alt av treverk må derfor holde en tilfredsstillende hygienisk standard og skal rengjøres og desinfiseres regelmessig. Hos Culina finner du bare produkter som er matsikre, og som er egnet for bruk i storhusholdning og servering av mat til tredjepart.

 

Argumenter for tre - klide forskning.no

Dersom man ser bort ifra de hygieniske egenskapene, har tre en rekke åpenbare fordeler sammenlignet med plast eller stål.  Tre absorberer slag bedre enn mange andre materialer og kniver sklir mindre, noe som fører til økt sikkerhet og redusert slitasje på knivene. Som lagringshyller har de egenskapen at de kan ta opp og avgi fuktighet, noe som har stor betydning for lagring av noen typer mat, blant annet ost. 

 

Også med tanke på hygiene finnes det argumenter for bruk av tre. Hovedargumentet er at bakteriene dør raskere på tre enn på andre overflater. De første vitenskapelige studiene som viste at tre ikke nødvendigvis er mindre hygienisk enn plast kom i 1994. Undersøkelsene viste at færre bakterier ble påvist fra trefjøler enn fra plastfjøler. I ettertid er det spekulert i om redusert overlevelse av bakterier i trematerialer kan skyldes uttørking. Flere studier har vist at bakterier i tre dør raskt, mens de overlever godt på andre materialer som plast eller glass. Overføring av bakterier fra tre til mat har også vært utprøvd, og studiene viste redusert overføring fra tre sammenliknet med plast. Det har lenge vært diskutert om tre i seg selv har en antimikrobiell effekt.

 

Noen studier har sammenliknet forskjellige tresorter, og det finnes tegn på at bakterier overlever dårligere på noen tresorter, spesielt furu, enn på andre og at denne effekten er uavhengig av alderen på treet.

 

Andre fordeler

Treverk er et materiale som gir mange muligheter for utforming. Det kan pusses, skjæres ut, farges, lakkes, snekres og høvles, og det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva man kan lage. I motsetning til for eksempel porselen, der man er mer bundet av fysiske lover og geometri. 

 

Vedlikehold

Et svært viktig punkt når det gjelder treverk er vedlikehold. For det er ikke vedlikeholdsfritt, og vil endre både form og farge over tid hvis man ikke pleier det. Vi i Culina anbefaler på generelt grunnlag å vaske treprodukter for hånd, og sett inn for eksempel skjærefjøler med olje i ny og ne. Man kan bruke oljen man har for hånd, som for eksempel solsikkeolje. Eventuelt kan bivoks være fint å bruke, bivoks vil gi mer glans og beskyttelse. Bivoks er matsikkert. Oppbevar treverket i romtempereatur, dvs ikke legg det på frys eller i mikrobølgeovn. Husk også at treverk bør være tørt før stabling, ellers kan du oppleve at for eksempel brett og fjøler slår seg litt. Tre er med andre ord et godt valg til buffeten, enten fokuset er på utseende, funksjon eller matsikkerhet.